Strony

SAME SMACZKI

Bloga założyliśmy z własnej, nieprzymuszonej woli...
Będzie trochę o życiu rodzinnym, jedzeniu, dzieciach, miłości, znowu o jedzeniu, wycieczkach krótkich, długich, i znowu o jedzeniu, o tym co nas bawi, smuci, o książkach, filmach...
Poznaj nas, nasze przepisy, skorzystaj z nich jeśli chcesz :) Będzie nam bardzo miło jeśli pozostawisz komentarz. Zapraszamy...




piątek, 13 lipca 2012

schab w mleku

Zrobiłam ostatnio schab w mleku wg Magdy Gessler. Co prawda jest to typowe danie na obiad, ale my jemy go na zimno i jest pyszny. Przepis jest prosty, właściwie to nic nie trzeba robić, utopić mięso w mleku i się samo dusi.

- 1,5 kg schabu bez kości
- 1 l mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- gałązki rozmarynu
- świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), 
- goździki (5-6)
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz

 Schab obsmażyć ze wszystkich stron na maśle i oleju. Kiedy będzie rumiany, wyjąć z tłuszczu.
Do garnka wlać mleko, dodać rozgniecione ząbki czosnku i inne przyprawy, zagotować. Schab oprószyć solą i pieprzem. Do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab. Dusić pod przykryciem około 1,5-2 godzin.
Kiedy  mięso będzie gotowe
, wyjąć je i trzymać w cieple, a  pozostały sos odparowywać tak długo, aż zgęstnieje. Wówczas doprawić do smaku. Jeśli pojawią się grudki, przecedzić. Mięso wyjąć z rondla, pokroić w plastry, ułożyć na ogrzanym półmisku i trzymać w cieple. Schab w mleku pokroić na plastry i podawać z powstałym mlecznym sosem.
gotowe 
 K.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz